Deset najbolj pogostih napak pri nakupu kolesa
Richard Cunningham
urednik revije MBA, marec 2004

1. Potrebujem ga danes

24 ur ni nič v primerjavi z nekaj leti v katerih boste vozili svoje novo kolo. Če v trgovini nimajo točno takega kolesa kot si ga želite, se ne pustite prepričati v nakup “skoraj enakega” iz trenutne zaloge. Če nameravate še isti ali naslednji dan na izlet s kolesom, si raje sposodite kolo za ta dan in naslednje dni izkoristite za iskanje točno takega kolesa, kot si ga želite.

2. Dobil sem ga poceni

Če vam dodatnih 100.000 SIT zagotavlja točno takšno kolo, ki bo zadostilo vsem vašim željam in potrebam, raje odpovejte kabelsko televizijo in privarčevani denar porabite za nakup kolesa. Seveda vas bo tudi cenejši model prevažal po istih hribih in poteh, toda koliko je vredno vaše počutje in vaš prosti čas? Za dragocene stvari je škoda denarja za drugorazredno robo.

3. Plačal sem ga (pre)drago

Razlika v ceni med tekmovalnim modelom in vrhunsko različico je hitro lahko 200.000 SIT. Razlika med obema kolesoma je največ 0,5 kg v teži ob skoraj enakih voznih lastnostih. Za opremo Shimano XTR boste plačali 30% več kot za Deore XT pri čemer je večina delov samo druge barve, tistih nekaj nekoliko lažjih pa hkrati pomeni večjo krhkost. Nauk te zgodbe je, da velika razlika v ceni med tekmovalnim in vrhunskim modelom ne upravičuje skromnih voznih razlik. Če niste tekmovalec, požrite svoj “ponos” in kupujte pametno.

4. Kupil ga bom poceni in ga kasneje nadgradil

Proizvajalci dobijo sestavne dele koles bistveno ceneje kot so njihove posamične maloprodajne cene. Za primer vzemimo nadgradnjo kolesa z Mavic “tubeless” kolesi. Zamenjava bo stala 140.000 SIT ali več. Če bi ta denar porabili pri nakupu novega kolesa, bi zanj poleg enakega para Mavic “tubeless” koles dobili še boljše prednje vilice, boljši zadnji amortizer ter karbonsko krmilo.

5. Novi model je vedno boljši

Večji proizvajalci koles večinoma obdržijo enak okvir koles tudi v naslednjem prodajnem letu z nekaj lepotnimi popravki (primer sta Trek Fuel in Cannondale Jeckyll). Kupujte v trenutku, ko na tržišče pridejo novi modeli za naslednje leto in kupite lanskoletni model bistveno ceneje. V takih primerih novi model niti slučajno ni toliko boljši kot je lanskoletni cenejši.

6. Kupil bom enako kolo kot moj prijatelj

Seveda se lahko primeri, da vas prijatelj premaga na vsaki turi, vendar razlog ne tiči nujno v njegovi opremi. Preizkusite čim več različnih koles in modelov preden se odločite za identično kolo. Ko boste okusili vse prednosti novejših različnih in lahkih modelov, se mogoče ne boste več tako z lahkoto odločili za starejšo zverino, ki ima “tako velik hod”.

7. Ostala je samo še ena velikost

Prodajalec vam ponuja kolo vaših sanj, edini Santa Cruz Bullit v Sloveniji, ki ga ta trenutek lahko kupite, venda je okvir prevelik za vašo velikost. Tudi če vam je prodajalec pripravljen dati ugoden popust vam to ne bo pomagalo zrasti. Raje pozabite na to možnost in se brez slabe vesti odpravite domov praznih rok.

8. Živeti v laži

Zavedate se, da s kolesom ne ravnate najbolj nežno, toda Äčemu drugemu pa služijo garancije? Tako kupite peresno lahko “Cross Country” kolo in z njim veselo skačete po deblih in delate lepe “drope”, dokler se mašinca ne polomi. Potem se vrnete v trgovino, kjer poveste, da se je kolo polomilo ob normalni vožnji čez hribčke in dolince in zahtevate novo. Takšna laž se imenuje kraja.

9. Sindrom tekmovalca

Mogoče ste bili nekoč res konkurenčen tekmovalec, sedaj pa ste nekoliko težji, manj pripravljeni in nekaj starejši. Toda še vedno vztrajate pri tistem suhcanem okvirju brez vzmetenja, ki je prelep na pogled, neglede na to, da trpi vaša poškodovana hrbtenica in da komaj zmorete navkreber z največjim zadnjim zobnikom 24. Vse kriči po tem, da si kupite udobno polnovzmeteno kolo, toda ne, vi ne. Kupili si boste popolnoma novega lahkega “custom-made” trdaka kot je Serotta. Lep okrasek garaže, ni kaj.

10. Imam popolnoma dobro gorsko kolo

Ponosni ste, ker ne podležete največji svetovni bolezni “potrošništvu”. Toda pride čas, ko vaše staro dobro kolo ni več kos novim izzivom in vas ne vleče več na ture s takšnim veseljem kot nekdaj. Ni prav veliko stvari, ki bi vas navdahnile in osvežile bolj kot novo kolo. Že nekaj tednov po nakupu boste imeli občutek, da imate noge kot Gunn Rita Dahle in da vas zaradi tega vsi občudujejo. Ne kupiti novo kolo se lahko izkaže za veliko napako.

Sorodni povezavi

KAKŠNO KOLO IN KATERO OPREMO IZBRATI?

VELIKOST GORSKEGA KOLESA IN NJEGOVE OSNOVNE NASTAVITVE