Oruxmaps je aplikacija, ki omogoča navigacijo na pametnih telefonih, ki uporabljajo operacijski sistem Android. Uporaba je enostavna, na voljo so brezplačni zemljevidi celega sveta. Uporabljamo lahko:

  • online zemljevide, ki jih telefon sproti nalaga preko mobilnega omrežja. Naloženi zemljevid telefon spravi v začasni spomin (cache) in ga po potrebi dopolnjuje. Taka uporaba je primerna le v domačem omrežju, saj zahteva precejšno količino podatkov.
  • prednaložene (offline) zemljevide. Te zemljevide si naložimo v poseben folder, kjer so potem na voljo za navigacijo.

Oruxmaps omogoča tudi zapisovanje sledi (format gpx in kml) in sledenje že zabeleženim sledem. Pri tem nas (opcijsko) z zvočnim signalom opozarja, če smo se od predvidene sledi oddaljili več od določene rezdalje.

Aplikacijo si naložimo s strani https://www.oruxmaps.com/cs/en/more/downloads   in inštaliramo.  Alternativa je inštalacija preko trgovine  Playstore, ki stane  4 EUR

To je vse kar potrebujemo za navigacijo z online zemljevidi.

Online zemlejvidi: če smo povezani z omrežjem, imamo na izbiro imamo celo vrsto zemljevidov celega sveta. Za kolesarje so najbolj uporabni zemljevidi Topo 4umaps in Open StreetMap Cyclemap. Izbiro naredimo tako, da v meniju za izbiro zemljevidov  (zgoraj) izberemo Online, potem po potrebi Layers, World. Ponudi se nam pestra izbira, najbolj uporabna sta zgoraj omenjena.

Shranjevanje online zemljevidov na telefon: online zemljevide lahko tudi spravimo za kasnejšo uporabo brez omrežja. Ko imamo prikazan zemljevid, ki ga želimo spraviti, kliknemo na zgornjo desno ikono (levo od treh pikic) in v prikazanem menuju kliknemo na Map creator. Z nadaljnimi kliki izberemo dva vogala zemljevida, vpišemo ime, izberemo koliko slojev zemljevida želimo shraniti in potrdimo izbiro. Primerno je, da izberemo nekaj slojev, med njimi tistega z najvišjo številko. Posamezen sloj pomeni določen zoom zemljevida. Zemljevid je sedaj spravljen med offline zemljevidi in je dostopen tudi brez uporabe omrežja. Nalaganje pa lahko traja nekaj časa…

Prednaloženi zemljevidi: na voljo je veliko zemljevidov.

Najenostavnejša je namestitev zemljevidov Openandromaps . Zemljevidi se s klikanjem na ustrezne povezave sami namestijo na telefon.

http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe

Če želite na telefon namestiti zemljevid Openandromaps, najprej v internetnem brskalniku na telefonu kliknete na povezavo za željeni zemljevid ne pa na download. Ponudi se gumb z oznako Install in Oruxmaps. Če kliknete nanj, zaženete nameščanje zemljevida na telefon. Zemljevidi so veliki, izplača se biti na wi-fi omrežju, nalaganje večjih traja vsaj nekaj minut. Ob prvem nameščanju je potrebno namestiti tudi Rendertemo in Mapstyle Elevate 4.

Še enostavnejše je nalaganje teh zemljevidov, če v menuju za izbiro zemljevidov kliknete zgoraj desno na znak +, izberete World in sledite predlaganim povezavam.  Kliknete na povezavo za željeni zemljevid ne pa na download. Ponudi se gumb z oznako Install in Oruxmaps. Če kliknete nanj, zaženete nameščanje zemljevida na telefon.Tudi tukaj morate prvič namestiti Rendertemo in Mapstyle Elevate 4.

Uporabite lahko tudi odklenjene Garminove zemljevide (s končnico .img), ki jih prekopirate na telefon v direktorij z zemljevidi (oruxmaps/mapfiles) in jih po potrebi preimenujete. Odklenjene Garminove zemljevide najdete tukaj

Zemljevidi (.img), ki so uporabni tudi za Garmina:

http://www.wanderreitkarte.de/garmin_de.php

Željene zemljevide naložite na računalnik ali telefon, datoteko …img preimenujete npr. v zemljevid.img in skopirate v ustrezen direktorij (oruxmaps..maps)

Splošno zemljevidi:

http://www.oruxmaps.com/cs/index.php/maps

http://www.4umaps.eu/download-outdoor-hiking-mountain-bike-maps.aspx

Zemljevid Slovenije v merilu 1:25000 si lahko naložite ne naslednjih povezavah (2 dela)

  1. del
  2. del

Naložene (odpakirane) zemljevide zložite v en direktorij in nato odpakirate še eno preostalo datoteko. Tako dobljen direktorij prekopirate na telefon v direktorij oruxmaps/mapfiles.

Diskusija na Tabli

Navodila:

http://www.oruxmaps.com/oruxmapsmanual_en.pdf

Nalaganje sledi:

http://www.oruxmaps.com/foro/viewtopic.php?f=4&t=2555

Izdelava (planiranje) sledi: zelo uporabna je aplikacija Ride with GPS, ki je brezplačna, potrebna je le prijava. Izdelava sledi je zelo enostavna z nekaj kliki, na voljo je tudi analiza sledi (profil, strmina itd…).