Katarina (725 m n.m.) Gonte (770 m n.m.) Jakob (806 m n.m.)

Datum: 13. oktober 2012
Čas odhoda: ob 10.00
Izhodišče: Šentvid (300 m n.m.)
Zborno mesto: Parkirišče ob cesti Zvezda (klikni za lokacijo)
Najvišja točka: Sedlo nad Gontami, 820 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1.270 m
Dolžina proge: 35 km
Okvirni skupni čas izleta: 6 ur

Opis izleta

Izhodišče je parkirni prostor v Šentvidu za sklopom garaž ob cesti Zvezda. Na Celovški zavijemo na cesto z imenom Zvezda, ki je nasproti cesti Andreja Bitenca (ta vodi v Pržan). Po 50m od križišča po Zvezdi je mizarstvo Zalokar in še 50m naprej veliko parkirišče za garažami, ki so ob cesti Zvezda.

Iz Šentvida zavijemo na gozdno pot proti Mali Trati. Po 150 višinskih metrih strme poti (do 20% naklona) prikolesarimo na pot iz Šentvida na Toško čelo. Nekaj kilometrov se vozimo po blagem vzponu do strmine pod Toškim čelom, kjer se ponovno strmo vzpnemo za 150 višinskih metrov.

Na Toškem čelu kolesarimo 500m po makadamski cesti za Katarino, nato se odcepimo levo proti Velikemu vrhu in do kmetije Ravnik. Od tu je gozdna pot do Topola pri Medvodah pod Katarino. Nadaljujemo v smeri za vas Belo, vendar se kmalu odcepimo na desno pot po severnem pobočju Grmade, ki nas pripelje do Gont. Nekajkrat bo potrebno sestopiti s kolesa, nošenja kolesa je 10 višinskih metrov.

Nadaljujemo po poti nad Gontami, ki vodi po pobočju Tošča proti Kosmatemu hribu. Po 50 višinskih metrih vzpona prikolesarimo do odcepa proti kmetiji Omejc. Sledi spust do višine 500 m n.m., kmetiji se izognemo po desni, precej zaraščeni poti. Nekaj sto metrov se vozimo po asfaltu do odcepa proti kmetiji Robež. Od tu vodi lepa gozdna pot po pobočju Goljeka nazaj na Topol pod Katarino. Nadaljujemo proti Suši do Sv. Jakoba in nazaj do vrha Katarine.

Sledi spust do Bormesa in kratek vzpon (150 v.m.) na Dvorski hrib. Od tu kolesarimo proti Velik Trati nazaj na pot, ki povezuje Šentvid in Toško čelo. Po 200 v.m. spusta prikolesarimo nazaj na izhodišče.

Zahtevnost: zahtevna tura
Napornost: naporna tura
Nošenje kolesa: 5 min
Hoja ob kolesu: nekajkrat je potrebno sestopiti
Oprema: obvezna čelada.

Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.

Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !

Organizator izleta:

Darko Korbar
GSM: 041 787 202
E-pošta: darko.korbar@ijs.si