Možac (1.362 m n.m.)

Datum izleta: Sobota, 6.10.2012 (nov termin zaradi slabe napovedi za prvotni termin)

Čas odhoda: ob 09.00
Izhodišče: Moggio Udinese (Možac)(300 m n.m.)
Zborno mesto: parkirišče nasproti stadiona
Najvišja točka: Moticello, 1.362 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1.300 m)
Dolžina proge: 27 km
Okvirni skupni čas izleta: 8 ur

Opis izleta:

Po zboru v Moggio Udinese (Možac), se odpravimo proti poti 421 (na kartah je označena še kot nemarkirana). Prvih 100 vm bo po asfaltu, sledi dobrih 100 vm peščenega kolovoza, v nadaljevanju pa po prekrasni poti proti sedlu La Forca. Do izravnave pod M. Cesariis je naklon približno tak kot mulatjera mimo Hube proti Možicu, v nadaljevanju do sedla pa lepa prečka malo gor malo dol.
S sedla La Forca se začne pot 421 spet vzpenjati, sledi 500 vm lepe gozdne poti. Zadnjih 50 vm je malo težavnih zaradi kamenja na poti. Povratek nazaj na sedlo La Forca po isti poti.
Zavijemo levo na pot št.420 proti Borgo di Mezzo. Sprva bo šlo malo bolj dol, nato pa bo lepa prečka, izpostavljena, vendar je pa dosti drevja ob strani, tako da ne bo prehudo.
V vasi pa zavijemo levo na makadamsko cesto in se skozi Morolz spustimo po betonskih klancih do Moggesse di la. Tu zavijemo levo na markirano mulatjero 418, ki nas popelje najprej v spustu, nato pa se malo vzdigujemo do Moggesse di qua. Ta vas je naredila name še poseben pečat, polna je razpadajočih hiš, pa vendar se najde kdo ki še vedno stanuje tam.

Iz Moggesse di qua se odpravimo naprej po poti 418, vendar se kmalu po zadnji hiši odcepimo desno na nemarkirano mulatjero ki nas popelje v sotesko reke Glagno. Pot bo nekajkrat šla tudi gor, vendar se bo dalo vse peljati, razen čez hudournike in v zadnjem delu kjer je odneslo serpentine.
Ko pridemo do reke jo prečimo, tu bomo morali pa kolesa odnesti po kamniti obali cca 200m, do železnega mostu. Pri mostu zavijemo levo na pot št.417 in se tik nad reko odpeljemo proti vasi Campiolo. Pot je lepa peščena, parkrat je potrebno kolo preložiti preko skal, vendar nič hujšega. V nadaljevanju pa po asfaltni cesti nazaj v Moggio.
Tu pa na zaslužen obed v lokalno pizzerio, imajo tudi druge jedi.
Če kdo želi (se še dogovarjamo), lahko ostane še v nedeljo, imamo še eno turo v planu na drugi breg. Možno je prespati v motelih v samem Moggiu, kampa ni. O ceni še sporočim.

Do izhodišča je iz Ljubljane približno dve uri vožnje. Dostop je po navadni cesti preko Pontebbe.

Slike s predogleda
Zemljevid 1
Zemljevid 2

Napor: naporno
Zahtevnost:
Nošenje kolesa: malo preko hudournikov
Hoja ob kolesu:
Oprema: obvezna čelada
Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev
Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.

Lokacija: Tabacco 018
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !

Organizator izleta:
Boris Matjašec

GSM: 031 742 718