KOKOŠ  IN TRŽAšKI KRAS

Najvišja točka ture (675 m n.m.)
Datum izleta: Sobota, 20. april  2013
Čas odhoda: ob 10:00
Izhodišče: Trst v  naselju Borgo S. Sergio (30 m n. m.)
Zborno mesto: :ulica Via Don Pietro Cenati na vogalu trga Piazza XXV Aprile
Najvišja točka: Kokoš, 675 m
Skupna višinska razlika: 1300 m
Dolžina proge: 41 km
Okvirni skupni čas izleta: 7 ur
Opis izleta

Prvi del ture poteka od Trsta preko Stene do Kokoši. Vzpon bo največ po kolesarski stezi in po kolovozih. Bo pa en del zelo zahteven, ker bo od Drage (350 m n. m.) do Stene (445 m n. m.) 10 min hoja ob kolesu in dobri 10 min nošenja kolesa. Na Steni bo kratek odmor; ko bomo vsi pripravljeni se bomo peljali proti Kokoši: kratek del bo po asfaltni cesti, ostalo pa po makadamski do Velike groblje (663 m n.m). Prečkali bomo mejo in se peljali proti koči na Kokoši (15 km, 675 m), kjer bo odmor. Prvi spust (po kolovozu in po stezi) bo nam peljal preko Bazoviške gmajne do Bazovice. Na Kraški planoti bomo sledili kažipot CAI3, ki poteka po Italiji blizu meje in to do Trebč; večinoma bo po kolovozu; bo tudi kakšna steza. Od Trebč se bomo usmerili k Srednjemu Vrhu (415 m n.m.), ki leži na bregu Krasa, iz katerega je lep razgled v Trst; tukaj se bomo malo ustavili. Potem bomo nadaljevali po bregu Krasa preko Globojnerja do Zgornjega ključa, kjer se bomo spustili s Krasa proti Trstu. Spust poteka najprej po stopnišču Skalč do Spodnjega ključa in nadaljuje po progi enduro mtb dirke “Tre camini” do Trsta. Na turi bomo imeli kratke pavze, ker si bomo ogledali naravne, zgodovinske in druge znamenitosti: vhode v jame in brezna, spomenike in pastirske hišice.
Dostop:
Po izvozu z avtoceste zavijemo desno v smeri “Domjo” in nadaljujemo naravnost 1,6 km do bencinske črpalke Q8, nato zavijemo desno in takoj levo 600 m po ulici Morpurgo, nato spet levo 400 m po ulici Petracco, na krizišču desno 200 m in vozimo po ulici Forti, nato spet zavijemo desno 200 m po ulici Don Pietro Cenati do majhnega trga.
Napor: naporno – 1300 višincev
Zahtevnost: Vzponi so V3, V4,
Spusti so srednje zahtevni, S3 do S4.
Nošenje kolesa: 10 min
Hoja ob kolesu: 15 min
Oprema: obvezna čelada, priporočeni so tudi ščitniki
Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev
Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.
Lokacija:
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !
Organizator izleta:
Valter Amežič
v.amezic@gmail.com
GSM 0039 3496181995