PAŠKI KOZJAK (1272 m n.m.)

Datum izleta:  8.11.2015
Čas odhoda: ob 9:00 zbor med 8:30 in 9:00
Izhodišče: Vitanje (462 m n.m.)
Zborno mesto: Vitanje
Najvišja točka: 1272 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1000 – 1100 m
Dolžina ture: ca. 30 km
Okvirni skupni čas izleta: 5 – 7 ur Opis izletaVitanje je kraj, ki je že leta 1305 dobil tržne pravice in je bil že od 11. stol. regionalno središče. Ima dve zanimivi cerkvi in nekaj lepih starih hiš, ki kažejo na pomembnost tega naselja v preteklosti. Sedaj so Vitanje najbolj znane po kulturnem centru Evropske vesoljske tehnologije, ki je bil zgrajen leta 2012.
Paški Kozjak je grebenasto hribovje med Vitanjem in Velenjem. Najvišji vrh je Basališče, z 1272 m nadmorske višine. Greben je mestoma zelo ozek in strm na obe strani. Večinoma je poraščen z gozdom, predvsem na južnih pobočjih pa so si ljudje izkrčili kmetijska zemljišča. Poseljen je z raztresenimi kmetijami, ki ponekod tvorijo manjše zaselke.
Iz Vitanja se najprej spustimo po glavni cesti po soteski Hudinje in po parih km zavijemo desno na makadamsko cesto. Dvigamo se med gozdom in kmetijami po južni strani grebena Paškega Kozjaka. Sledi krajši spust in nato spet gor mimo planinskega doma (po dogovoru lahko postanek) do cerkve in šole. Po makadamu se najprej spustimo do kmetije, kjer zagrizemo v strm kolovoz. Čez pašnik se povzpnemo na greben, po katerem bomo dosegli najvišji vrh P. Kozjaka, Basališče. Sledi ca. 800 višincev spusta v Vitanje. Vrh je gozdnat, bo pa vmes nekaj lepih razglednih točk na okolico, če bo le vreme ustrezno. Skupna dolžina je okoli 30 km, višincev okoli 1000. Vzpon je mestoma strm, a, razen proti koncu, ni zahteven (večinoma V3 do V4, mestoma V5). Spust je na začetku mestoma malo kamnit, a dokaj položen, kasneje je ponekod strm, vendar dokaj gladek (S3 do S5). Na koncu je prečka, ki je na nekaj mestih ozka.
Na izhodišče se peljete po AC do Celja, izhod center in nadaljujete proti Vojniku. Tam nadaljujete na odcepu proti Dobrni in kmalu zavijete v smeri Nova Cerkev, Socka, Vitanje. Od izvoza z AC v Celju je do Vitanja še približno 20-25 min. vožnje.Sledi ture ni!
Napor: srednje nenaporno
Zahtevnost: srednje zahtevno
Nošenje kolesa: 0
Hoja ob kolesu: 10 – 20 min
Oprema: obvezna čelada
Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev
Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost in mora sam poskrbeti za ustrezno nezgodno zavarovanje.
Vremenski pogoji: v primeru dežja na dan ture ali obilnejšega dežja dan ali dva prej, se pozanimajte pri organizatorju, ali tura bo.
Lokacija: Vzhodni Alpski svet
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !
Organizatorja izleta:
Maruša Dobljekar: 041 592 752
Andrej Velkavrh: 040 269 663