Dražgoška Gora (1.400 m n.m.)
Datum: Sobota, 18. april 2009
Čas odhoda: ob 10.00
Izhodišče: Železniki (450 m n.m.)
Zborno mesto: Parkirišče pred športno dvorano v Železnikih
Najvišja točka: Dražgoška Gora, 1.400 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1.400 m
Dolžina proge: 45 km
Okvirni skupni čas izleta: 5 ur

Vrsta poti:
– izmenično ozek kolovoz – strma steza: od Železnikov do pod kmetije Novak (400 m viš.raz.)
– makadam: od kmetije Novak do potoka Češnjica (200 m viš.raz.)
– gozdni in izjemno strm kolovoz: od potoka Češnjica do vasi Pri Cerkvi (100 m viš.raz.)
– asfalt: od vasi Pri Cerkvi čez Dražgoše do zaselka Jelenšče (130 m viš. raz.)
– mulatjera: od zaselka Jelenšče do vrha južnega pobočja Dražgoške gore (200 m viš.raz.)
– gozdna cesta: od planine Kališnik do Jesenovca (izmenično malo gor, malo dol)
– steza: od Jesenovca do Prtovča (200 m viš. raz.)
– makadam: od Prtovča do Podlonka (250 m viš. raz.)
– steza: od Podlonka do Tolarja (250 m viš. raz.)
– asfalt: od Tolarja do Železnikov (100 m viš. raz.)

Opis ture

Izhodišče ja parkirni prostor pred športno dvorano v Železnikih. Od odcepa ceste za Dražgoše v Železnikih nadaljujemo po glavni cesti še dvesto metrov in pri tovarni Niko zavijemo desno navzgor v smeri kažipota za športno dvorano.
Pogled na karto obeta na videz nezahtevno turo, ki bo ves čas potekala po dobrih in lahko prevoznih poteh. V resnici naletimo na precej razgiban teren z zelo neenakomernimi vzponi in spusti, ki nam počasi, a vztrajno jemljejo energijo. Poti so speljane tako, kot bi nekdo hodil peš – najprej bi šel, kolikor bi mu duša dala strmo, potem pa bi postal utrujen in bi jo, dokler se mu ne bi sapa umirila, mahnil po ravnem. In v takem zaporedju naprej. Kakšno nasprotje graditeljem mulatjer in poti v gorah ob naši zahodni meji! Kljub temu je to zanimiva in lepo razgledna tura, ki zahteva dobro fizično pripravljenost in tehnično podkovanost pri strmih klancih navzgor.
Iz parkirišča pred športno dvorano v Železnikih (450 m n.m.) se preko potoka Dašnjica zapeljemo do strmega kolovoza proti Hujski gori in Staremu vrhu. Pot je izjemno strma vendar lepo prevozna. Prečkamo makadamsko cesto, ki pelje v Rudno in se ponovno vzpnemo pod kmetijo Novak, kjer se kolovoz priključi na makadam. Po njem se spustimo proti potoku Češnjica in po ostrem desnem ovinku zavijemo levo navzdol na kolovoz, vse do potoka. Prečkamo Češnjico in se pričnemo vzenjati proti vasi Pri cerkvi, najprej zlagoma, potem pa kolovoz postane nemogoče strm. Zakaj je tako strma pot še vedno v obliki kolovoza je prava uganka. Zelo verjetno bomo ta del prepešačili, okvirno 30 minut. Kolo pririnemo do makadama nad vasjo Pri cerkvi. Od tu je zložen spust do spomenika v Dražgošah in do okrepčevalnice Cankarjevega bataljona, kjer je prvi postanek.
V zložnem vzponu kolesarimo mimo partizanskega spomenika in naprej v Dražgoše (800 m n.m.). Sredi vasi zavijemo levo na ozek asfalt in nadaljujemo v smeri oznake za Bičkovo skalo. V strmem vzponu se pripeljemo v vas Jelenšče (930 m n.m.), kjer zavijemo desno na kolovoz v smeri kažipota za Dražgoško goro. Začetek kolovoza je dokaj skalnat in tako tehnično zahteven, vendar se kasneje umiri in postane prijetna pot nad prepadno steno Dražgoške gore. Po izhodu iz stene kolesarimo na desno v smeri kažipota za planino Kališnik.
Na naslednjem križišču (1220 m n.m.) po približno enem kilometru, zavijemo na levo po makadamski cesti. Od tod se vozimo ves čas naravnost, malo gor, malo dol. Nadaljujemo srednje strm vzpon mimo brunarice na levi in malo naprej do vikenda, ki je na desni (1340 m n.m.), tik pod vrhom Vratnega roba.
Od tod pričnemo zmerno strm spust, ki pelje po strmih JZ pobočjih Dražgoške gore oziroma robu Jelovice, vse do stika (1122 m n.m.) s cesto Rudno – Rovtarica. Tu zavijemo levo, v smeri Rudnega, nekaj deset metrov naprej pa na križišču (1120 m n.m.) desno, v smeri oznake za Ratitovec. Od tod kolesarimo dober kilometer po ravnem.
Na prvem križišču (1150 m n.m.) na področju Ledin zavijemo desno (Levi odcep gre k lovski koči, tisti naravnost pa je markirana cesta in pot, ki pelje na Jesenovec.). V strmem, precej neenakomernem vzponu (V 4), kolesarimo do pricepa (1360 m n.m.) slepe gozdne ceste. Malo naprej pridemo na prevoj (1400 m. n.m.).
Sledi položen spust, po katerem se pripeljemo na značilni desni ovinek, kjer se nam z leve priključi markirana pot z Ledin. Od tod nadaljujemo strmo navzdol po ozki, a dobri gozdni cesti. Gremo mimo lovske koče (1160 m n.m.) na desni in naprej v vas Prtovč (1011 m n.m.). Kolesarimo mimo cerkve in naprej po asfaltni cesti do križišča (760 m n.m.). Tu zavijemo s ceste Prtovč – Železniki ostro levo, na odcep, ki pelje v vas Podlonk. Najprej se malo spustimo, sledi kratek vzpon, po katerem prikolesarimo v središče vasi (790 m n.m.). Pri veliki lipi zavije mo desno.
Nadaljujemo v spustu po ozki asfaltni cesti na sedlo pod hribom Lonk. Tu ne gremo naprej po asfaltu, ampak pri kozolcu zavijemo desno na kolovoz in nadaljujemo po njem. Vozimo se ob robu pašnika, po južnem pobočju Lonka. Na koncu travnika gremo na razcepu kolovozov (700 m n.m.) naravnost v gozd in navzdol (desni krak se slepo konča na travniku.). V strmem spustu se pripeljemo do kmetije Tolar (540 m n.m.). Od tod nadaljujemo po asfaltni cesti položno navzdol na izhodišče – v Železnike.

Napor: naporno
Zahtevnost: zahtevna
Nošenje kolesa: 0 min
Hoja ob kolesu: 30 min
Oprema: obvezna čelada
Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev

Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.
Lokacija: Atlas Slovenije, karti št. 81, 82 in 103, 104

Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !

Organizator izleta:
Darko Korbar
GSM: 041 787 202