Planina Konjščica (1.438 m n.m.)

Datum izleta: Sobota, 19. september 2009
Čas odhoda: ob 10.00
Izhodišče: Bohinj, Stara Fužina (530 m n.m.)
Zborno mesto: Parkirišče na travniku v Stari Fužini
500 m od mosta pri cervici Sv.Janeza
Najvišja točka: Konjščica, 1.438 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1.250 m
Dolžina proge: 35 km
Okvirni skupni čas izleta: 4 ure

Iz Ljubljane do Bohinja je 83 km ali 1h 5 min vožnje.

Opis izleta

V Stari Fužini (540 m n.v.) prečkamo most in nadaljujemo v smeri proti Srednji vasi. Po 1,5 km vožnje zavijemo na odcep (565 m n.v.), ki gre levo v smeri kažipota za Studor. Zapeljemo se skozi vas do stika z makadamsko cesto na Uskovnico. Zavijemo ostro levo in nadaljujemo zmeren vzpon po široki in dobri makadamski gozdni cesti. Zadnji del, ki poteka po nekaj dolgih serpentinah, je nekoliko bolj strm. Na n.v. 1.020 m se pripeljemo na izravnavo. Od tod se vozimo deloma po ravnem, deloma navzgor po čez kratke klančke do vikendov na Lomu (1070 m n.v.). Po nekaj kratkih strmih odsekih se vzpnemo mimo koče na Uskovnici (1.154 m n.v.) do konca ceste na travnati čistini pri studencu (1.175 m n.v.). Nadaljujemo naravnost po kolovozu v dolg in zelo strm klanec.(vzpon V5 in V6, ki pa na srečo potekata po dobri podlagi). Sledi izravnava . Peljemo se mimo stanov na Kovceh (1.270 m n.v.) in naprej do razcepa (1.280 m n.v.). Zavijemo po levem, markiranem kraku (desni pelje na veliko travno jaso). Zadnji del, ki gre po gozdu, je spet strm, a lepo prevozen. Zapeljemo se na plano in po travnatem kolovozu do stanov na planini Konjšcica(1.438 m n.v.)
Spust poteka po markirani poti, ki pelje ob potoku Ribnica. Tik za stanovi moramo čez potoček in po stezi v gozd. Peš nadaljujemo do pričetka kolovoza (15 min nošnje in potiskanja po mestoma strmi in kamniti poti). Po njem se spustimo (S4 z mesti S5) do začetka gozdne ceste in parkirišča (1 340 m n.v.) pod Miščovcem. V rahlem vzponu nadaljujemo 1 km po cesti. Na prvem križišču (1 310 m n.v.) zavijemo desno, v smeri kažipota za Uskovnico (levi odcep pelje na Rudno polje). V rahlem spustu se peljemo do naslednjega križišča(1 230 mn.v.), kjer gremo desno (levi odcep je za Rudno polje) in nekaj deset metrov naprej (1 225 m.n.v) naravnost za Goreljek v smeri lesenega kažipota za Planino Zajamniki. Nadaljujemo v položnem spustu, ki se konča s klancem navzgor vse do višine 1.300 m n.v.. Sredi makadamskega klanca se v smeru kažipota odcepimo na desni kolovoz, po katerem nas krajši spust pripelje do planine Zajamniki. Peljemo se mimo stanov do konca planine, kjer nadaljujemo naravnost v gozd. Lep spust nas pripelje na travnato jaso, ki jo prečkamo in nadaljujemo naravnost proti vzhodu do poti, po kateri se spustimo v vas Spodnje Podjelje (800 m.n.v.). Od tu nadaljujemo po asfaltni cesti do vasi Jereka in naprej mimo Bohinjske Češnjice v Srednjo Vas ter naprej do izhodišča v Stari Fužini.

Zahtevnost: zahtevna tura
Napornost: naporna tura
Nošenje kolesa: 5 min
Hoja ob kolesu: 15 min
Oprema: obvezna čelada.

Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.

Lokacija: Atlas Slovenije, karta št. 75
Podoben opis: Marko Paternu, Strme kolesnice, št.93, stran 265
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !

Organizator izleta:
Darko Korbar
GSM: 041 787 202
E-pošta: darko.korbar@ijs.si