Tolminska tura

Datum izleta: nedelja 10.10.2010
Čas odhoda: 10.00
Izhodišče: Tolmin (190 m n.m.)
Zborno mesto: Center Tolmina
Najvišja točka: Planina Sleme  1448 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1.400 m
Dolžina proge: 25 km
Okvirni skupni čas izleta: 7 ur Opis izleta
V Tolminu, do katerega je iz Ljubljane okoli 1uro in 45 minut vožnje se bomo zbrali med 9.30-9.45 zhodišče: Tolmin – Trg maršala Tita 1 (v križišču odcep za Zatolmin, nato takoj levo). Parkirišče je za poslovno stavbo, v kateri je gostilna Oštarija No.1
Iz Tolmina bomo po glavni cesti začeli pot proti vasi Zatolmin,kjer v križišču v vasi nadaljujemo naravnost navzgor, nato pa strmo zagrizemo desno v klanec na betonirano ozko cesto, ki nas popelje do planine Pretovč. Cesta se sicer deloma spreminja v makadam, večinoma pa je podlaga betonirana, kar je ostanek I. in II. svetovne vojne, danes pa priljubljena točka gorskih kolesarjev. Od planine Pretovč nas nato zopet po zelo strmem kolovozu vodi pot do planine Sleme. V lepem vremenu smo seveda poplačani z izredno lepimi razgledi in pa tudi z uživaškim spustom, še posebej v drugem delu.
Prvi del spusta do planine Pretovč nas pelje čez pašnik, nato se spremeni v singlo, ki se kasneje nadaljuje v kolovoz. Od tam se nato povzpemo za cca 50 v.m., nato nadenemo zaščitno opremo in uživancija se začne po “Poti miru”. Lepa, tekoča singla, s tehničnimi vložki za sladokusce. Pripelje nas do razgledne točke in odcepa za Zatolmin, kjer pa se za kratek čas spremeni v polno kotalečega kamenja malce slabšo makadamsko pot. Na koncu še vložek kratke single, ki jo je samo za vas odkril Matic.  Zelo lepa in pošteno naporna tura, ki pa te bogato poplača z čudovitimi razgledi in zelo lepim spustom, ki pa se ga da obvoziti po poti, ki nas je pripeljala na planino. Zahteva pa tura dobro kondicijo. Ob poti je možno dotočiti vodo, v koči na planini Sleme, ki je v resnici sirarna lahko kupite domačo skuto in sir; hrane in pijače ne strežejo, zato ne pozabite kaj za pod zob vzeti s seboj.

After bo v Slapu ob Idrijci  v Gostilni Slap

Do izhodišča je iz Ljubljane približno 1h 45 min vožnje.

Nekaj slikc

Napor: naporno
Zahtevnost: zahtevna
Nošenje kolesa: 0 min
Hoja ob kolesu: 0 min
Oprema: obvezna čelada
Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev
Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.
Lokacija:
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !
Organizatorja izleta:

Matic Butina mbutina@siol.net 051 837 523
Andreja Butina andreja.butina@ijs.si 051 825 072