Gozdovi nad Kolpo

Datum izleta: Sobota, 14. avgust 2010
Čas odhoda: ob 9.30
Izhodišče: Dol (190 m n.m.)
Zborno mesto: Kamp Konda, Dol ob Kolpi (klik)
Najvišja točka: Ferdrenška gora, 809 m n.m.
Skupna višinska razlika: 1.500 m
Dolžina proge: 35 km
Okvirni skupni čas izleta: 7 ur

  
Opis izleta
Iz Dola, obkolpske vasice pod Starim trgom in Predgradom, se vzpnemo na rob Poljanske doline do vasi Predgrad z enim od redkih ohranjenih srednjeveških sramotilnih stebrov (prangerjev). Od tam nas makedamska gozdna cesta in kasneje kolovoz povede na greben Kozic do kapelice Marije snežne (800 m). Od tam se po dokaj zahtevni stezi spustimo (400 v.m.) na zahodno stran in se po makedamski cesti skozi nekdanjo vas Lapinje ponovno vzpnemo na planotast svet visoko nad Kolpo. Skozi labirint gozdnih cest dosežemo najvišjo točko ture – vrh Ferdrenške gore (na nekaterih zemljevidih z imenom Dekličina gora, 809 m). Sledi manj zahteven spust po gozni stezi do vasi Podlesje (Ferdrenk) in po makedamskih cestah in kolovozih naprej do vasi Spodnji Log. Od tam se še enkrat zagrizemo v klance Spodnjeloške gore, ki jo v zmernem vzponu obkrožimo in končamo na vrhu Kozic (741 m) . Za zaključek nas čaka lep, a zahteven spust po stezi do Predgrada in navzdol do izhodišča ob Kolpi.Tu je možen “obvoz” po kolovozu/cesti.
Za zaključek bomo pojedli postrvi v gostilni ob Kolpi. Ker je v bližini izhodišča kamp, je možno po turi prespati in preživeti še en dan v tem, najbolj južnem delu Slovenije (kopanje, kolesarjenje, počitek).
Zemljevid: tukaj
Do izhodišča je iz Ljubljane približno 1h 45 min vožnje. Zgodnji štart je predviden zaradi možne vročine.

Napor: naporno
Zahtevnost: zahtevna
Nošenje kolesa: 0 min
Hoja ob kolesu: 0 min
Oprema: obvezna čelada
Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev
Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.
Lokacija: Atlas Slovenije, karte št. 220, 204 in 203
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !
Organizator izleta:

Jurij Modic
GSM: 041 525 649