Oplotniško Pohorje mimo Adamovega vrha (1.254 m n.m.)

Datum izleta: Sobota, 12. junij 2010
Čas odhoda: ob 10.00
Izhodišče: Oplotnica (365 m n.m.)
Zborno mesto: Tuš, Oplotnica
Najvišja točka: Mimo Adamovega vrha, 1.254 m n.v.
Skupna višinska razlika:1.050 m
Dolžina proge: 25 km
Okvirni skupni čas izleta: 5-6 ur Zemljevid izleta

Slike s predogleda

Opis izleta: 

Start izleta bo na parkirišču trgovine Tuš v Oplotnici, Partizanska 31a, ob 10.00. Zraven trgovine je avtobusno postajališče in mini bencinska črpalka. Avtocesto lahko zapustite v Tepanju, nadaljujete pa proti Slovenski Bistrici. V Konjicah je zoprn obvoz, zato se odpravite po glavni cesti v smeri Slovenske Bistrice in po cca 2 km zavijete levo v smeri Oplotnice. Vaš cilj bo na začetku Oplotnice, na levi strani.
V začetku bo del poti potekal po asfaltu, kmalu zatem bomo krenili po lepi makadamski cesti ob potoku Božjenica v smeri Koroške vasi. To bo razvajanje, ampak samo do prvega odcepa za partizansko tehniko Mernik. Sledi strm makadamski vzpon do prve hiše. Na prehodu iz makadama v gozdno vlako nas bo večina globoko zajela sapo, zato, ker sledi zelo strm vzpon po gozdni zemeljski vlaki do spominskega znamenja partizanske tehnike Mernik. To bo prvi predvideni mini odmor. Nadaljujemo po še vedno strmem vzponu do prijazne domačije Dobočnik (710 m) v vasi Božje, kjer bo naslednji odmor in priložnost za vpis v spominsko knjigo partizanske tehnike.
Nadaljujemo po prijazni gozdni vlaki, na koncu pa tudi po grebenu do središča vasi Božje. Sledi nekaj sto metrov asfalta do odcepa za Planino na Pohorju. Nekaj časa vozimo naprej po lepem makadamu do odcepa desno (940 m), kjer sledi prvi spust po gozdni vlaki. Spust ne bo posebno zahteven, je pa vlaka delno zaraščena, zato bo potrebno tudi s kolesa. Lahko pa so na poti tudi nepredvidljive ovire v obliki podrtih dreves in vejevja. Tudi čofotali bomo. Na koncu vlake (830 m) se priključimo na glavno cesto Lukanja- Oplotnica.
Od tam nadaljujemo po makadamski cesti do naselja Lukanja in naprej do doma na Osankarici (1193 m), kjer je predviden večji odmor za privezovanje duš

Nadaljujemo po gozdni poti do Črnega jezera (1196 m), pri tem bomo trenirali vožnjo po treh, dveh in enem ter dveh zlomljenih »fosnih«. Obvoz bo malce bolj blaten. Seveda imajo prednost pešci. Jezero obvozimo po severni in vzhodni strani. Pot nadaljujemo po gozdni poti, ki je v začetku tudi zamočvirjena, prečkamo pritok jezera in nadaljujemo v smeri Adamovega vrha. Na poti mimo vrha smo tudi na naši največji višini 1254 m. Vozimo do makadamske ceste Osankarica-Trije kralji, od tu naprej pa gre v »glavnem« še samo navzdol
Sledi deloma zahteven spust po gozdni vlaki, ki pa je tudi planinska pot, zato bomo pozorni na planince in medsebojno varnostno razdaljo. Spuščamo se v smeri vasi Nadgrad (865 m). Večkrat bomo morali tudi opraviti asfaltni in makadamski transfer, zato bomo pozorni na prečkanja in vožnjo po cestah. Vmes bo tudi nekaj malega vzpona, da pridemo do novega paketa spusta v smeri Zajčjega gradu nad Kebljem (815 m). Sledi kratek, vendar pa zanimiv spust do zahodne strani vasi Kebelj. Nadaljujemo še do cerkvice sv. Mohorja (600 m). sledi kratek postanek pred zadnjim strmim spustom do začetka naselja Oplotnica. Pot nadaljujemo po asfaltu do izhodišča.

Napor: srednje naporno
Zahtevnost: srednje zahtevno
Nošenje kolesa:  /
Hoja ob kolesu: 15 min
Oprema: obvezna čelada.

Opozorilo: udeleženci upoštevamo etiko gorskih kolesarjev
Vremenski pogoji: v primeru napovedi padavin dan pred odhodom (TV dnevnik) ali padavin na dan odhoda, se posvetujte z organizatorjem.
Lokacija: Atlas Slovenije, karti št. 66 in 67
Prijavnine ni, vabljeni tudi nečlani !
Organizatorja izleta:

Ignac Krivec
GSM: 041 39-80-44
E-pošta: ignac.krivec@siol.net
Sebastijan Sagadin
041 60-24-36
E-pošta: sagadin@amis.net