La Palma je eden izmed Kanarskih otokov. V primerjavi s Tenerifo, Gran Canario, Lanzarotejem in Fuertaventuro je turistčno manj oblegan. Zaradi svoje lege ima nekoliko manj sonca in več padavin. Te pa niso enakomerno razporejene po otoku, zato se vegetacija spreminja od skoraj pragozda na severu do  puščavske na jugu.

La Palma je vulkanski otok, rob kraterja sega do višine 2300 metrov. V notranjosti kraterja je narodni park, v katerem je kolesarjenje omejeno na nekaj cest in kolovozov. Mreža planinskih poti je zelo razvejana in dobro označena, v pomoč pri pohodništvu in kolesarjenju pa so tudi GPS sledi teh poti.

V zadnjem času je postala La Palma tudi priljubljen cilj gorskih kolesarjev. Poleg planinskih poti je na voljo tudi veliko gorskih cest, ki so primerne za vzpone ali pa lažje gorsko kolesarjenje.

Katero izhodišče izbrati: večina kolesarskih centrov se nahaja na zahodni polovici otoka (Puerto Naos, Los Llanos, El Paso). Po drugi strani, pa so najdaljši kolesarski spusti proti zunanji strani vulkana. Poleg tega so cene namestitve v bližini glavnega mesta Santa Cruz de la Palma ugodnejše. Zato smo bili ob naših prvih obiskih La Palme v letih 2009 in 2010 nameščeni v naselju Los Cancajos. To je sicer tipično turistično apartmajsko-hotelsko naselje (eno od relativno redkih na La Palmi) a je v bližini glavnega mesta, ki je čisto simpatično mestece. V letih 2011 in 2012 smo za izhodišče izbrali sončni Puerto de Tazacorte kjer skoraj ni dneva, da ne bi vsaj za nekaj časa posijalo sonce. Za ugodno ceno je možna nastanitev blizu obale, kar je ugodno za zaključek tur. V bližini nastanitve je plaža, vrsta restavracij in bifejev. Ker prevladujejo domačini, turistični vrvež ni prehud.

Če hočemo obisk otoka izkoristiti za gorsko kolesarjenje, brez najema avtomobila skoraj ne bo šlo. Najem Kangooja ali Berlinga, ki so primerni za transport koles je do 200 EUR na teden. Pri načrtovanju tur si je koristno pomagati za avtobusnimi prevozi npr. za povratek do izhodišča (pozor, koles ne jemljejo na avtobus) in pa taxiji. Avtobusna mreža je dobro razvejana (vozni red).

Gorsko kolesarjenje: brez zemljevida ne gre. Za kolesarje je verjetno najboljši zemljevid Freytag & Berndt. Koristen pripomoček je tudi Kolesarski vodič , ki ima opisane ture različnih težavnostnih stopenj.

Najprimernejši čas: oktober-maj.

Foto La Palma 25.12.2012-8.1.2013

Foto La Palma 24.1.-31.1.2012

Video 2010

Foto 2009

Kolesarski centri (organizirane ture, prevoz)

Bike and Fun (Los LLanos)

Atlantic-cycling

Bike Station

Zemljevid poti, ki sva jih opravila leta 2009 (modro) in 2010 (rdeče):

Koristne povezave:

Mountain bike magazin

Sanmarko

GPS sledi

Če te zanima kaj podrobnosti, lahko pošlješ mail na 1957vc@gmail.com